Airbus neemt groot reputatierisico met Russisch titanium

Terwijl de Oekraïense president Volodymyr Zelensky er bij de Europese Unie op aandringt geen Russische olie en andere kernproducten meer te kopen, heeft het in Nederland gevestigde lucht- en ruimtevaartconcern Airbus de EU opgeroepen de invoer van titanium uit Rusland niet te verbieden.

Titanium is een essentieel element in het productieproces ten behoeve van de lucht- en ruimtevaart. Rusland exporteert naar schatting 45% van al het titanium dat wereldwijd door de sector wordt gebruikt, waarbij VSMPO-AVISMA de grootste leverancier van de grondstof ter wereld is. Dit bedrijf is eigendom van het Russische staatsbedrijf Rostec, het defensieconglomeraat van het land.

Begin maart zei Airbus-concurrent Boeing dat het geen titanium meer uit Rusland kocht, hoewel het pas onlangs een nieuw contract met VSMPO-AVISMA was overeengekomen.

“We hebben de aankoop van titanium uit Rusland opgeschort. Onze voorraad en diversiteit aan titaniumbronnen zorgen voor voldoende aanvoer voor de productie van vliegtuigen”, vertelde Boeing aan Reuters in een verklaring per e-mail.

Airbus zei eind vorige maand dat het zijn afhankelijkheid van Russisch titanium wilde verminderen. Maar de topman van de groep, Guillaume Faury, zei deze week tijdens de jaarlijkse algemene vergadering van de groep dat het opleggen van sancties tegen het strategische metaal de lucht- en ruimtevaart zou schaden, terwijl het de Russische economie nauwelijks zou schaden, aldus de in Brussel gevestigde nieuwsdienst Euractiv.

De maatregelen die na de Russische invasie in Oekraïne zijn genomen verder uitbreiden met een verbod op de invoer van titanium, dat in vliegtuigen en straalmotoren wordt gebruikt, zou “niet gepast” zijn, zo zou Faury aan de aandeelhouders hebben gezegd.

De hoogte van de sancties tegen Rusland na de invasie van dat land in Oekraïne wordt steeds meer een heet politiek hangijzer, nu politici en bedrijfsleiders worstelen met morele en economische tegenstrijdigheden.

President Zelensky van Oekraïne heeft eerder deze week in een toespraak tot het Litouwse parlement de Westerse regeringen opnieuw opgeroepen strengere economische sancties tegen Rusland uit te vaardigen.

De Duitse president Frank-Walter Steinmeier kreeg deze week te horen dat hij niet welkom is in Oekraïne, vanwege zijn softe houding ten aanzien van Russische sancties en zijn steun voor de Nord Stream 2-gaspijpleiding.

Vrijdag kondigde de EU een vijfde pakket sancties tegen Rusland aan, waaronder een invoerverbod op alle vormen van Russische steenkool. Dit treft een vierde van alle Russische kolenexport, wat neerkomt op een inkomstenderving van ongeveer 8 miljard euro per jaar voor Rusland.

De EU zei ook dat zij hardere sancties tegen Rusland zou overwegen. “De [Europese] Commissie (EC) en het EMA werken aan aanvullende voorstellen voor mogelijke sancties, onder meer op de invoer van olie, en denken na over sommige van de ideeën die door de lidstaten zijn gepresenteerd, zoals belastingen of specifieke betalingskanalen, zoals een geblokkeerde rekening”, aldus de EC.

Maar tot dusver blijft titanium van de lijst, en Airbus gelooft momenteel niet dat strengere sancties nodig zijn.

“Airbus past de sancties volledig toe en zal dat ook blijven doen”, vertelde een woordvoerder van het bedrijf aan Euractiv.

“Sancties tegen Russisch titanium zouden Rusland nauwelijks schaden omdat zij slechts een klein deel van de exportinkomsten aldaar vertegenwoordigen. Maar zij zouden de gehele lucht- en ruimtevaartindustrie in Europa enorme schade berokkenen”, werd hieraan toegevoegd.

 

Back to top button