Luxemburgse captives “bloeien” volgens rapport van AM Best

Het vooruitzicht van een moeilijker vernieuwingsseizoen heeft ertoe geleid dat Europese ondernemingen meer gebruik maken van captives, zo blijkt uit een rapport van ratingbureau AM Best.

Maar ondanks het toegenomen gebruik van captives is Luxemburg de enige vestigingsplaats in de top-drie die het totaal aantal captives in 2020 heeft zien toenemen.

Het rapport, Europe’s Captive Segment Thrives Amidst Hardening Market, stelt dat de verharding van de (her)verzekeringsmarkt, die al in 2018 begon, ertoe heeft geleid dat een aantal Europese captives hun retenties of limieten op bestaande dekkingen hebben verhoogd.

In sommige gevallen hebben captives hun activiteiten uitgebreid naar nieuwe bedrijfstakken omdat hun moederbedrijven “het gebruik van captives willen vergroten” en “optimale strategieën voor risico-overdracht” nastreven, aldus het rapport.

Daarom is het volgens AM Best belangrijk dat captives over de nodige verzekeringsexpertise en voldoende kapitaal blijven beschikken om een eventuele toename van het verzekeringstechnische risico of het catastroferisico dat met het sluiten van nieuwe contracten gepaard gaat op te vangen.

Het ratingbureau benadrukt ook het belang van innovatie voor het succes van captives op lange termijn. “Goed gestructureerde innovatie stelt bedrijven in staat duurzame concurrentievoordelen te ontwikkelen en beter in te spelen op uitdagingen van buitenaf zoals lage beleggingsrendementen, stagnerende groei en verslechterende kostenratio’s.” aldus het rapport.

“Het succes van deze innovatie wordt aangetoond door de duurzaamheid van het model en door het blijvende belang van captives voor hun moedermaatschappijen. Captives maken gebruik van hun bevoorrechte toegang tot gegevens en nabijheid tot risico’s voor het ontwikkelen van op maat gemaakte producten die de veranderende behoeften van hun moedermaatschappijen dekken”, voegt het rapport daaraan toe.

“Deze nabijheid tot risico’s stelt captives ook in staat om innovatieve manieren te verkennen voor het verbeteren van schadepreventie en het verzamelen van schade-informatie en gegevens over risico’s die captives voorzien van belangrijke expertise op dit gebied,” vervolgt het rapport.

Er zijn drie in Luxemburg gevestigde captives met een rating van AM Best – Builders Reinsurance, GreenStars BNP Paribas en Nova Casiopea – die een issuer credit rating op lange termijn van respectievelijk a-, a+ en a- hebben. Alle hebben stabiele vooruitzichten.

Bovendien lijken captives de trend onder traditionele verzekeraars te hebben doorbroken wat betreft de impact van Covid-19.

Terwijl de volatiliteit van de financiële markten en de wereldwijde economische vertraging voor de meeste verzekeraars tot een toename van schadeclaims en een daling van de inkomsten leidden, ondervonden de Europese captives die door AM Best worden beoordeeld minder hinder van de pandemie.

De meeste hebben hun investeringen conservatief benaderd en hebben ook minder grote verzekeringstechnische verliezen geleden, omdat zij doorgaans actief zijn in sectoren die tijdens de pandemie zijn blijven functioneren. En waar het premievolume is gedaald, is dit gewoonlijk gecompenseerd door een daling van het aantal schadegevallen.

Het rapport belicht ook enkele potentiële mogelijkheden voor captives om hun dekking uit te breiden. Dit betreft onder andere het compenseren van het capaciteitsverlies in bepaalde lijnen als gevolg van de integratie van ESG-factoren door verzekeraars in hun acceptatiebeleid. Maar ook het aanbieden van dekking voor bedrijfsonderbreking vanwege Covid-gerelateerde risico’s waarmee de moedermaatschappij wordt geconfronteerd, iets wat momenteel wordt uitgesloten door veel reguliere verzekeraars.

Back to top button