Risk Managers en verzekeraars roepen op tot betere communicatie

De verzekeringssector heeft tijdens de pandemie geen glorieuze rol gespeeld, omdat een gebrek aan duidelijkheid over schade door bedrijfsonderbrekingen de toch al onzekere marktomstandigheden nog verergerde. En nu worden Risk Managers geconfronteerd met een moeilijker renewals seizoen met waarschijnlijk prijsstijgingen.

Tijdens een paneldiscussie op het evenement Risk Frontiers in Antwerpen, België, kwamen verzekeraars, makelaars en Risk Managers bijeen om te bespreken wat er kan worden gedaan om meer zekerheid en consistentie te bieden en ervoor te zorgen dat het topmanagement niet besluit dat verzekeringen niet langer een belangrijke rol spelen in het algehele beheer van risico’s in het bedrijf.

“De relatie is veranderd,” zegt Nathalie Vandenbroucke, compliance risk and insurance officer bij Eiffage Benelux. “We zijn niet bekend bij onze verzekeringspartners en we moeten ons steeds opnieuw presenteren. Dit was vorig jaar nog erger,” zei ze.

Een van de redenen, aldus Bart Smets, Risk Manager bij het Belgische materiaaltechnologiebedrijf Umicore en lid van het bestuur van Belrim, is de toename van het aantal doorverwijzingen en de verminderde kans om elkaar persoonlijk te ontmoeten, waardoor het gemakkelijker is om de formulering van de polis en de voorwaarden te bespreken.

Zowel de makelaar als de verzekeraar in het panel – Bart Van Gysegem, major accounts director, commercial risk solutions van Aon en Enrico Savoia, head of broker engagement van EMEA, AIG – erkenden de klachten.

In de afgelopen tien tot vijftien jaar hebben verzekeraars geprofiteerd van lage rentetarieven en een overvloed aan capaciteit, maar door een gebrek aan gegevens vertrouwden veel verzekeraars meer op hun oordeel, aldus Savioa. De afgelopen twee jaar hebben verzekeraars een pijnlijke sanering doorgemaakt, wat tot een tekort aan capaciteit heeft geleid, maar de afgelopen maand hebben we een toename gezien van het aantal makelaars en verzekeraars dat nieuwe activiteiten is gaan ontplooien. “Voor elke maatschappij die de markt verlaat, zien we er twee bijkomen,” zei hij.

Hoewel er voldoende capaciteit is en strengere acceptatievoorwaarden worden gehanteerd, is het grootste probleem voor Risk Managers de dekking, aldus Smets. “Er zijn weliswaar nieuwkomers op de markt, maar sommigen van hen zullen zijn aangetrokken door de hogere prijzen en het valt nog te bezien of zij op de markt zullen blijven als de prijzen dalen,” zei Smets.

Zelfs een vroegere verbintenis tussen Risk Managers en hun verzekeraars is geen garantie voor een betere prijsstelling, zei Smets, omdat veel verzekeraars hun offertes niet vroeger zullen uitbrengen dan nu het geval is.

Er blijven ook capaciteitsproblemen in bepaalde segmenten, zoals natuurrampen, aldus Smets. Ook werd erkend dat er een tweedeling op de markt bestaat tussen de risico’s die door traditionele producten worden gedekt en de opkomende risico’s, die hogere tariefstijgingen en slechtere voorwaarden met zich mee kunnen brengen.

Volgens Savoia worden er echter meer overheidspools opgezet om nieuwe of volatielere risico’s te dekken, wat de bezorgdheid over de capaciteit helpt verminderen.

Risk Managers moeten ook rekening houden met het effect van modelleren op de capaciteit, aldus Van Gysegem. “Als een risico niet in een model is verwerkt, kan dat de capaciteit verminderen,” zei hij. Maar zelfs wanneer modellen worden gebruikt, zijn deze gebaseerd op historische gegevens. Voor veel van de risico’s waarmee bedrijven nu worden geconfronteerd, zoals pandemieën en klimaatverandering, zijn die historische gegevens niet voorhanden.

Waar de panelleden het over eens waren, was de behoefte aan meer communicatie. “Het zijn twee moeilijke jaren geweest en de persoonlijke relatie was er niet,” zei Smets. “Communicatie is essentieel en het delen van informatie is van cruciaal belang. Het is waar dat verzekeraars over veel informatie beschikken, maar het is de verantwoordelijkheid van de Risk Managers om te investeren in de tijd en de systemen die nodig zijn om ervoor te zorgen dat de informatie die zij verstrekken volledig is.”

Er moet ook doeltreffender gebruik worden gemaakt van externe of “big” data, aldus Vandenbroucke, waarbij bedrijven die informatie onderling delen in plaats van te proberen een concurrentievoordeel te behalen.

Verzekeraars zijn zich ervan bewust dat veel van hun cliënten uit een moeilijke situatie komen, aldus Savoia. “We moeten samenwerken en zoveel mogelijk rond de tafel zitten, want verzekeraars kunnen binnen een bedrijf voor verandering zorgen,” zei hij.

Back to top button