ABN AMRO biedt excuses aan voor historische slavernijbanden

De Nederlandse bank ABN AMRO heeft publiekelijk haar verontschuldigingen aangeboden voor haar historische banden met de slavenhandel. Uit onderzoek in opdracht van de bank is gebleken dat sommige van haar rechtsvoorgangers een centrale rol hebben gespeeld in de slavenhandel van de 18e en 19e eeuw.

Een van deze bedrijven, Hope & Co, haalde een groot deel van zijn winst uit slavenhandel en de dagelijkse gang van zaken op plantages. Een andere maatschappij, Mees en Zoonen, bemiddelde in verzekeringen voor slavenschepen en goederen die door slaven werden geoogst.

“Slavernij heeft onnoemelijk veel leed veroorzaakt en ABN AMRO biedt haar excuses aan voor de daden en activiteiten van deze voorgangers”, aldus een verklaring van de in Amsterdam gevestigde instelling.

Het onderzoek is uitgevoerd door het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG).

Hope & Co was een van de grootste instellingen in Nederland aan het eind van de 18e eeuw en op het hoogtepunt van de Nederlandse slavenhandel. Mees & Zoonen was weliswaar kleiner, maar ook daar was slavernij een intrinsiek onderdeel van de bedrijfsvoering, aldus senior onderzoeker van het IISG Pepijn Brandon.

“Beslissingen in kantoren in Amsterdam en Rotterdam waren rechtstreeks van invloed op het leven van duizenden tot slaaf gemaakte mensen”, zei Brandon.

Hope & Co en Mees en Zoonen fuseerden in 1966 tot Mees & Hope Bankiers, dat vervolgens in 1975 door ABN AMRO werd overgenomen. Na nog meer fusies werd Mees & Hope gekocht door Fortis, dat vervolgens werd verkocht aan ABN AMRO, waardoor Mees & Hope, nu bekend onder de naam MeesPierson, weer in handen kwam van ABN AMRO.

Robert Swaak, president-directeur van ABN AMRO, verklaarde dat hoewel de bank een “trotse geschiedenis” heeft die 300 jaar teruggaat, hij erkende dat de bank “ook een duistere kant heeft”.

“ABN AMRO zoals het nu bestaat, kan die periode van haar geschiedenis niet ongedaan maken. Wij zijn ons ervan bewust dat, ook al is de slavernij afgeschaft, het onrecht uit het verleden is blijven bestaan. ABN AMRO biedt haar excuses aan voor de daden en activiteiten van deze voorgangers in het verleden, en voor het leed dat deze hebben veroorzaakt”, aldus Swaak.

De bank heeft vervolgens contact opgenomen met gemeenschapsgroepen die de afstammelingen van tot slaaf gemaakten vertegenwoordigen en heeft beloofd gevolg te geven aan de eisen van deze groepen om concrete maatregelen te zien ter verbetering van de structurele sociale achterstelling waarmee de afstammelingen van tot slaaf gemaakten worden geconfronteerd.

ABN AMRO is niet de eerste organisatie die zich verontschuldigt voor haar banden met de slavenhandel. De Bank of England deed dat in 2020, evenals Lloyd’s, terwijl de Amerikaanse bank JP Morgan al in 2005 excuses aanbood.

Ook de burgemeester van Amsterdam heeft in juli 2021 formeel excuses aangeboden voor de rol van de stad in de slavenhandel.

Back to top button