Aegon rondt verkoop Turkse activiteiten af

De Nederlandse verzekeraar Aegon heeft de afstoting van zijn Europese dochterondernemingen voortgezet met de afronding van de verkoop van zijn Turkse activiteiten.

De koper, Vienna Insurance Group (VIG), heeft ook de Hongaarse activiteiten van Aegon gekocht en staat op het punt om de activiteiten van Aegon in Polen en Roemenië over te nemen in een deal die voor het eerst in november 2020 werd aangekondigd.

“[De] aankondiging markeert een nieuwe stap in de richting van de volledige afronding van de verkoop van Aegon’s verzekerings-, pensioen- en vermogensbeheeractiviteiten in Centraal- en Oost-Europa aan VIG voor 830 miljoen euro, zoals aangekondigd in november 2020”, aldus de Nederlandse verzekeraar.

Aegon kondigde op 23 maart al aan dat de verkoop van de Hongaarse activiteiten van Aegon aan VIG was afgerond, nadat de Hongaarse autoriteiten aanvankelijk een veto tegen de deal hadden uitgesproken.

De rechts-nationalistische premier van het land, Viktor Orban, heeft voortdurend verklaard dat Hongaarse bedrijven of de staat een meerderheidsbelang moeten hebben in bedrijven die actief zijn in bepaalde sectoren, waaronder de financiële sector.

De Europese Commissie stelde vervolgens een onderzoek in naar het veto om na te gaan of dit een inbreuk vormde op artikel 21 van de Concentratieverordening van de EU en oordeelde dat het veto moest worden ingetrokken.

Aegon heeft verklaard dat de afstoting van zijn belangen in Midden- en Oost-Europa “een belangrijke stap is naar vereenvoudiging van zijn voetafdruk en versterking van zijn balans”.

“Wij verscherpen onze strategische focus en concentreren ons op die landen en bedrijfsonderdelen waar Aegon de meeste waarde kan creëren”, zei Lard Friese, CEO van Aegon, toen de deal voor het eerst werd aangekondigd.

Naast de 830 miljoen euro die de verkoop zal opleveren, kondigde Aegon ook een aflossingsbod van 375 miljoen euro en een aandeleninkoopprogramma van 300 miljoen euro aan, die van april tot december zullen lopen en waarmee de verzekeraar zijn bruto financiële hefboom tot 5 à 5,5 miljard euro denkt te verlagen.

Back to top button