De vertrekkende voorzitter van Narim zoekt naar voordelen uit de harde markt

In zijn laatste vergadering voordat hij het stokje overdraagt aan Albert van Haastrecht heeft Adri van der Waart, scheidend voorzitter van de Nederlandse vereniging van risico- en verzekeringsbeheerders Narim, zijn collega’s opgeroepen te kijken naar de mogelijke voordelen van een harde markt.

Het vertrek van Van der Waart komt op een moeilijk moment voor bedrijfsrisicobeheerders. De oorlog in Oekraïne heeft veel verzekeraars ertoe gebracht zich uit de Russische markt terug te trekken, terwijl voor een aantal polissen een beroep is gedaan op oorlogsclausules.

Cyber blijft een groot risico voor alle leden van Narim. De premies zijn “torenhoog”, waardoor cyber “bijna onverzekerbaar” is.

Voorts wordt gevreesd dat de verliezen die als gevolg van Covid op de gehele markt zijn geleden, de premies in de nabije toekomst hoog zullen houden. “Verzekeraars geven aan dat ze door de grote verliezen als gevolg van Covid de premies moeten verhogen”, aldus Van der Waart.

Hij zei dat er nog 44 miljard dollar aan schade uitstaat – het op twee na grootste schadebedrag ooit, na orkaan Katrina en 9/11. In dit bedrag is ook schade opgenomen als gevolg van Covid, zoals een daling van ontvangsten en een verlies aan omzet.

Er worden wel betalingen gedaan, maar die bedragen komen bij lange na niet in de buurt van de 44 miljard dollar”, aldus Van der Waart. “Vorig jaar tijdens het Narim Congres sprak ik al de hoop uit dat de top van de heuvel wat betreft de hoge premies bereikt zou zijn. Dat bleek niet het geval te zijn. Maar gelukkig komt er langzaam maar zeker weer wat rust op dit front”, zei hij.

Op de bijeenkomst van Narim werd ook gewezen op het gebrek aan standaardisering van de verzekeringsvoorwaarden en een overmaat aan bureaucratie.

“Voorwaarden worden aangevuld en aangescherpt. Het is een ingewikkelde administratieve rompslomp. Elke verzekeraar hanteert andere formulieren”, zei Van der Waart. “Wij hebben onlangs met de Nederlandse Vereniging van Assurantiebeurzen [de VNAB] gesproken en om meer duidelijkheid gevraagd.

Deze gaf aan dat verzekeraars allemaal hun eigen wensenlijstje hebben, dus is vereenvoudiging voorlopig nog niet aan de orde. Het is niet anders. Als reactie daarop zie je dat er steeds meer captives worden ingezet om deze harde markt een beetje op te vangen”, aldus Van der Waart.

Ondanks de uitdagingen riep Van der Waart zijn collega’s op niet te vergeten dat de harde markt ook voordelen heeft. “Het belangrijkste is dat de rol van de risk & insurance manager groter wordt. Er wordt op ons gelet, er is meer aandacht voor het vak en we worden serieus genomen door het bestuur”, zei hij.

“We hebben ervan geleerd, het is een cirkel, we gaan naar beneden, maar ook weer omhoog. 2022 staat in het teken van vertrouwen. Dit is het thema van het Narim Congres. Vertrouwen is belangrijk. Vertrouw elkaar, want daar draait het in ons vak om”, zei hij.

Tien voordelen van de harde markt volgens Adri van der Waart :

  • Erkenning: de waarde van risicomanagement
  • Innovatie: als de markt verhardt, begint innovatie
  • Alternatieven: meer gebruik maken van captives, parametrische verzekeringen of kapitaalmarkten
  • Waar voor uw geld: uw makelaar is uw partner in dit alles – en dit is het moment om ze goed te laten werken voor hun commissie/vergoedingen
  • Persoonlijke erkenning: Naarmate de verzekeringskosten stijgen, zal de CEO willen weten wie u bent (of in ieder geval de CFO); profiteer van dit verhoogde profiel zoveel als mogelijk is
  • Dekking: bewoordingen worden duidelijker en uiteindelijk zou er een snellere claimprocedure moeten zijn en minder behoefte aan advocaten – waar iedereen blij mee zou moeten zijn (behalve de advocaten zelf natuurlijk)
  • Partners: in een harde markt weet je wie je vrienden zijn
  • Once bitten, twice shy: dus nu zijn al die kortetermijnspelers uitgeroeid en word je niet meer gepakt
  • Wij: het brengt de risicobeheergemeenschap dichter bij elkaar met een gedeelde klacht
  • Cyclus: Velen dachten dat de cyclus dood was omdat de laatste zachte markt zo lang duurde, maar onderschat de cyclus nooit.
Back to top button